Draga Mašin – Jorgać


Ljubavno gnezdo kraljice Drage

Draga Mašin

U ISTORIJI je ostala zabeležena kao lepa, energična, strastvena i izuzetno ambiciozna žena, koja je život okončala prerano i tragično u 37. godini, u Majskom prevratu 1903, kada je iskasapljena, zajedno sa suprugom, kraljem Aleksandrom Obrenovićem. U senci tog stravičnog događaja, kao i dramatičnih zbivanja koja su mu prethodila, ostala je nepoznata jedna velika ljubavna avantura ove fatalne i u suštini nesrećne žene Drage Mašin.
Tu zanimljivu epizodu pokušao je da istraži poznati leskovački novinar i pisac Stanko Miljković, o čemu je objavio i tekst u leskovačkom listu za književnost, umetnost i kulturu „Pomak“. Njegova priča, izuzev u jednom detalju, slaže se s porodičnom pričom koju smo čuli od potomaka Draginog ljubavnika Jorgaća – Gane Marjanovića.
Rođena u bogatoj i moćnoj porodici Lunjevica (deda joj je bio čuveni Nikola Milićević Lunjevica, lični prijatelj Miloša Obrenovića), Draga je kao devojčica poslata u Beograd, u „Ženski zavod“ da izučava jezike. Sa 16 godina zaljubila se u studenta Bogdana Popovića, kasnije čuvenog književnog kritičara i univerzitetskog profesora, ali je otac Pantelija, koji je bio okružni načelnik, odlučio da je uda za drugog. Njegov izbor je bio inženjer od velikog ugleda i dobrog imetka Svetozar Mašin, sin ličnog lekara kneza Mihaila i brat Aleksandra, vojnika od karijere, koji će jedno vreme biti načelnik Generalštaba.
Glamurozno venčanje Drage i Svetozara obavljeno je u avgustu 1883. u Sabornoj crkvi u Beogradu, posle čega su živeli u nekoliko mesta, da bi se za izvesno vreme skrasili u Leskovcu. Svetozar je, naime, kao rudarski inženjer radio u rudniku Lece kod Medveđe. Mlada supruga mu je stanovala u Leskovcu. Svetozar, inače često odsutan od kuće, s vremenom je počeo da sumnja da ga Draga vara, zbog čega se propio i izvršio samoubistvo na današnjoj Ibarskoj magistrali. Nasledivši muževljevu penziju, Draga je nastavila da živi u Leskovcu još godinu dana.
– U to vreme, sasvim slučajno, u Leskovcu je upoznala lepog i mladog seljaka po imenu Jorgać – Gana Marjanović, iz sela Šumana, nedaleko od Lebana – priča nam Stanko Miljković. Bio je oženjen

i imao tri sina i tri kćeri. Lep, mlad, kršan, visok oko dva metra, štucovanih brkova, uvek u građanskom odelu i u novom fijakeru, privlačio je pažnju svuda gde se kretao. Bio je narodni poslanik Radikalne stranke, vrlo bogat, i imao lafundiju od oko 800 hektara. Kao lični prijatelj Nikole Pašića, učestvovao je u čuvenoj Timočkoj buni, posle čije propasti je sedam godina proveo u Bugarskoj i u egzilu.
U izjavi za „Novosti“, Tomislav Marjanović, penzionisani profesor Medicinskog fakulteta u Nišu, inače bliski rođak famoznog Ganeta, kaže da se u njegovoj porodici priča o ovoj ljubavi prenosi s kolena na koleno.
– Veoma smo zahvalni Stanku Miljkoviću što je deo te priče obnarodovao, ali, kako mi je pričao moj otac Živojin, koji je bio Ganin najmlađi sin, njih dvoje sreli su se, ne u Leskovcu, već u Beogradu.
Bilo kako bilo, ljubavni par odlazio je u selo Klajić, u tamošnju žandarmerijsku stanicu, gde su u prizemlju bile kancelarije, a na spratu lepo uređene sobe. Bilo im je to stalno ljubavno gnezdo u koje su često dolazili fijakerom usred bela dana, na zgražavanje seljana i komšija. Često su navraćali u „Ganinu kafanu“ u Lebanu na pogaču i vruću jagnjetinu.
– Kupujući joj skupe poklone, Gana je, izgleda, dobro razmazio Dragu. Po njenoj želji dva puta su išli u Opatiju na po mesec dana. Veliki troškovi koje je imao u ovoj ljubavnoj avanturi, kao i zanemarivanje dotadašnjih poslova, primorali su mladog čoveka, opčinjenog prelepom ljubavnicom, da se dobrano zaduži kod banaka. Mnogo godina kasnije, kada je imanje trebalo da ide „na doboš“, njegovi sinovi uspeli su da otkupe menice iz banke – kaže Miljković.
Ni porodica ni Miljković ne znaju koji je bio razlog naglog prekida ove ljubavne avanture. Ostala je priča da je Draga svog ljubavnika ostavila bez ikakvog objašnjenja. Gana nikada nije preboleo rastanak, a na sve one koji su se kasnije raspitivali za Dragu nasrtao je pesnicama, a neke nemilosrdno prebijao. Umro je 1936. i sahranjen u svom selu, kod Lebana.
Draga se, inače, zapošljavala kao novinar, bavila se prevođenjem i pisanjem priča. Odbegla kraljica Natalija, na predlog kralja Milana, uzela je za dvorsku damu i odvela sa sobom u francuski grad Bijaric, gde je i upoznala Aleksandra Obrenovića. Planula je strasna ljubav, kasnije je došlo i do braka, da bi oboje stradali u krvavom prevratu. Na njenom telu pronađeno je 69 uboda, a rasporio je Aleksandar Mašin, koji ju je godinama okrivljavao za smrt njegovog brata Svetozara. I tako je na surov način okončan čudan koloplet istorijskih okolnosti, ljubavnih strasti i ličnih ambicija.

METNUO SE NA DEDU
MARJANOVIĆI su danas, verovatno, najmnogoljudnija porodica na jugu Srbije, kaže Miljković. Oko 380 ljudi i danas nosi ovo prezime. Kažu da potiču iz hercegovačkih Koprivica, odakle su se doselili na ove prostore. Mnogi od njih znaju za ljubavnu vezu Drage i Gana, a jedan od potomaka, koji već 40 godina rasprodaje svoj salonski šarm po pariskim bulevarima kad god dođe u Srbiju, poseti pradedin grob i obavezno kaže: „Izgleda, deda, da sam se metnuo sve na tebe!“

Dragan BOGUTOVIĆ

Izvor: Novosti, 29.04.2009 21:00:42

Постави коментар