Ознаке

 

rusija vojska tenkovi02

Rusija je odlučila da započne vojne vežbe na granici sa Ukrajinom, kako bi „odvratila Kijev od nasilja prema sopstvenim građanima“, rečeno je iz Kremlja.

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu je rekao da je Moskva bila „primorana da reaguje“, prenosi „Raša tudej“.

„Naređenje da se koristi sila nad civilima je već izdato, a ako ta vojna mašinerija ne bude zaustavljena, broj žrtava će samo rasti“, rekao je Šojgu nakon izveštaja da je vojska Ukrajine ušla u Slavjansk i da tamo ima žrtava.

Agencije su javile da su oklopna vozila krenula ka ulazu u grad, a navodi se i da je ubijeno pet osoba. Kako je ranije saopštilo ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova, uništene su tri barikade proruskih separatista koje se nalaze na ulazu u taj Slavjansk.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je upozorio Ukrajinu na „posledice“.

Šojgu je rekao da „ratne igre“ NATO-a u Poljskoj i u zemljama Baltika ne pomažu u smirivanju situacije, kao i da je Ukrajina angažovala 11.000 vojnika, 160 tenkova, 230 oklopnijh vozila i 150 komada artiljerije u vojnoj akciji na istoku zemlje.

„Nacionalna garda i ekstremisti Desnog sektora se bore protiv mirnog stanovništva, baš kao i dobrovoljačka ‘antiteroristička jedinica’ iz Donbasa. Ukrajina je rasporedila i desantne jedinice blizu granice. Na drugoj strani su jedinice samoodbrane koje broje 2.000 ljudi sa oko 100 komada oružja“, rekao je Šojgu.

On je naveo da ruska vojska izvodi vežbe na južnom i zapadnom delu, a da avijacija izvodi odvojene vežbe.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da, ukoliko je tačno da su ukrajinske vlasti upale u Slavjansk, to predstavlja zločin Kijeva prema sopstvenom narodu.

(B92)

Rusija počela pripreme za rat kao odgovor na ubijanje ruskih civila u Ukrajini.

Advertisements