Bojan Vuk Kosovčević priprema film o Lepenskom viru


U ĐERDAPSKOJ klisuri, na platou na desnoj obali Dunava, hiljadama godina pre nove ere, postojala je jedna, sa današnjeg stanovišta mala civilizacija, ali gledano iz ugla tog vremena najveća na svetu – Lepenski vir. Priča o ovoj drevnoj kulturi biće tema novog filma koji priprema mladi reditelj i scenarista Bojan Vuk Kosovčević.

– Film će činiti tri priče smeštene u doba nastanka, razvoja i pada Lepenskog vira. Na svom vrhuncu, ova kultura je brojila dvadesetak ognjišta i tek stotinak ljudi, ali po merilima tog vremena bila je metropola. Ideja filma je da pokažemo da je umetnost stvorila čoveka – otkriva za „Novosti“ Kosovčević, koji završava pisanje scenarija.

Mladi autor, koji je 2012. debitovao sa filmom „Vir“, smeštenim u devedesete godine, u novom ostvarenju otići će milenijume dalje. I u svetskoj kinematografiji retki su filmovi koji se bave tako dalekom prošlošću, dok se u srpskoj najdalje „odlazilo“ do srednjeg veka. Zato je i logično pitanje – zašto baš Lepenski vir?

– Još kao dete zainteresovao sam se za ovu civilizaciju. Odlazeći sa ocem na Đerdap osamdesetih, prvi put sam čuo priče o Lepenskom viru, obilazio lokalitete. Kasnije sam čitao sve što se ticalo ovog istorijskog mesta i poželeo da ga ovekovečim na platnu – objašnjava Kosovčević.

U izradi scenarija konsultovao je sve relevantne knjige na tu temu, kao i sagovornike koji decenijama proučavaju Lepenski vir. Ali, kaže, o mnogim važnim stvarima ne postoje pouzdani podaci pa će se u filmu oslanjati na sopstvenu maštu.

– Planiramo da u blizini Dunava rekonstruišemo naselje, ali budući da su sačuvani samo temelji, a postoji nekoliko verzija kako su te prvobitne kuće izgledale, moraćemo da izaberemo jednu. Sigurno će biti onih koji kažu da „nije tako izgledalo“, ali ja pravim igrani, a ne dokumentarni film – kaže naš sagovornik.

PRVENAC IZA Kosovčevića je debitantski film „Vir“, koji je dosad prikazan na desetak festivala. Autor kaže da je zadovoljan svojim prvencem. – Bilo je nekih stvari u kojima sam grešio, nešto je moglo bolje, ali sam srećan što sam posle toliko godina priprema i rada uspeo da ga završim. Jer, reditelj bez filma nije reditelj, a nažalost mnogo mojih kolega završi Akademiju, ali nikada ne stigne do svog prvog filma.

Na platnu će biti ovekovečen život drevnih ljudi, njihovi običaji, kultura, ali i unutrašnja hijerarhija. Svaka od tri priče imaće i svoje „junake“, a njihove drame bi trebalo da nam dočaraju kako se nekad živelo, verovalo, volelo.

– Niko ne zna kako je zaista izgledao i zvučao tadašnji jezik, pa će biti teško dočarati njihov govor – najavljuje Kosovčević.

On smatra da dosad nije bilo ozbiljnih filmskih projekata na temu Lepenskog vira, samo nekoliko kraćih televizijskih dokumentaraca:

– Verujem da bi jedan ovakav film bio odlična promocija ne samo te drevne kulture, već i Srbije.

Koliko novca je potrebno da civilizacija Lepenskog vira „oživi“ na filmskom platnu?

– Potrebno je izgraditi ovaj drevni grad, napraviti oruđe, obući glumce, ali imajući u vidu tadašnji, skromni način života to je mnogo manje novca nego kad bismo rekonstruisali epohu Nemanjića, sa njihovim bogatstvom i dvorovima.

Po završetku scenarija, uslediće potraga za odgovarajućim lokacijama na kojima će se graditi kulise. Kao svojevrstan uvod u igrani film, Kosovčević najavljuje i dokumentarac o Lepenskom viru. U njemu ćemo videti kako se ekipa pripremala, saznati opšte podatke o ovoj staroj civilizaciji, ali i čuti mišljenja vodećih stručnjaka.

 

Bojan Vuk Kosovčević priprema film o Lepenskom viru | Kultura | Novosti.rs.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s