Nikolić: Nije se Vučić sam postavio na čelo borbe protiv korupcije, ja sam ga tu postavio


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da se prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nije sam „stavio na čelo“ borbe protiv korupcije, već da ga je na tu funkciju postavio on jer je Vučić „jedini stopostotno sposoban za taj posao“.

„Ja sam ga postavio na tu funkciju sa koje može direktno, operativno da rukovodi timom koji se bori i protiv korupcije i protiv organizovanog kriminala. Postavio sam ga na čelo borbe protiv kriminala i korupcije zato što je on jedini stopostotno sposoban za taj posao i moja odluka se pokazala ispravnom“, rekao je predsednik Nikolić u intervjuu za zagrebački „Jutarnji list“.

Predsednik je rekao da je borba protiv korupcije u zamahu, da je korupcija zlo koje vas, kako kaže, sprečava da se i ekonomski razvijate i da obezbedite socijalnu sigurnost svojih građana.

„Korupcija je način da pojedinci postanu bogati, a država osiromaši. Srbija je prožeta korupcijom zato što više od deset godina nije promenjena vlast, a osnova za borbu protiv korupcije, osnova za demokratiju je promena vlasti“, kazao je Nikolić, napomenuvši da Vučić ima primarni zadatak da otkrije izvore korupcije.

Nikolić napominje da je Srbija angažovala i stručnjake iz inostranstva, jer „nikada niste sigurni da delite informacije o korupciji sa ljudima koji možda već nisu u tom kolu“.

Kad je u pitanju Kosovo, Nikolić je rekao da priznanje Kosova nije uslov za početak pregovora za članstvo Srbije u EU i napominje da „ako neko može biti član (EU) a da nije priznao nezavisnost Kosova, može i postati član a da ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije“.

„Priznanje Kosova nije uslov za početak pregovora i za članstvo u EU. Evropska unija ima pet članica koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije, pa nisu isključene iz EU“, naveo je Nikolić.

Uostalom, dodao je, EU ima odluku o statusnoj neutralnosti, u svom ponašanju u odnosima između Srbije i privremenih institucija samouprave u Prištini.

„EU, naravno, donosi odluke pod opterećenjem saznanja da su uticajne članice priznale nezavisnost Kosova i Metohije. Srbija vrlo uspešno izražava svoj stav da ne može biti priznata samoproglašena nezavisnost Kosova i Metohije, ali da Srbija može učestvovati u razgovorima s institucijama iz Prištine, kako bi se život građana na Kosovu i Metohiji normaliziovao i stvorile demokratske institucije“, kazao je predsednik Nikolić.

Podsetio je da je do sada više puta javnosti rekao da je njegovo opredeljenje potpuno jasno.

„To je opredeljenje moje prošlosti, mog vaspitanja, mog detinjstva, moje sadašnjosti. Sigurno neću podržati odluku da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije tako što bih se složio sa tim da Kosovo i Metohija više nisu u sastavu Republike Srbije“.

O tome bi, kako kaže, morao da razmišlja i tek kada bi narod promenom Ustava doneo takvu odluku – „tada bih se složio s narodom, ili kao neko ko se čak sa tim ne slaže, sklonio i prepustio drugima koji se mogu sa takvom odlukom pomiriti, da nastave da vode Srbiju“.

Nikolić: Nije se Vučić sam postavio na čelo borbe protiv korupcije, ja sam ga tu postavio | Politika | Novosti.rs.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s