Srpski milioni zarobljeni na Petoj aveniji


NI posle skoro 13 godina otkad su bivše jugoslovenske republike potpisale sporazum o „ostavinskoj raspravi“, ne nazire se kraj podele imovine nekada zajedničke zemlje.

 

Najdalje je napredovala deoba diplomatsko-konzularnih predstavništava, ali samo na papiru. Ostalo je da se postigne dogovor kome će pripasti oko 10 odsto, od ukupno 127 ovih objekata, ali u više od polovine već podeljenih zgrada novi vlasnici još nisu ušli.

Srbija za to vreme „tanji“ svoj budžet, plaćajući zakupe i održavanje nekretnina za koje se zna da će pripasti nekom drugom. Primer je stan na Petoj aveniji u Njujorku, za koji naša zemlja, po rečima premijera Ivice Dačića, mesečno od 1991. plaća 10.000 dolara. Dosad to je više od 2,6 miliona dolara. Dupleks od 215 kvadrata, nekada dom izaslanicima Jugoslavije pri UN, ispražnjen je kad počeo raspad SFRJ.

Oliver Antić, savetnik predsednika Republike, koga je Vlada imenovala za visokog predstavnika naše zemlje u Stalnom mešovitom komitetu za pitanja sukcesije, kaže za „Novosti“ da Srbiji, od ovog stana, koji vredi oko 20 miliona dolara, treba da pripadne 40 odsto prihoda:

– Stan se prodaje, a troškovi koje smo plaćali biće obračunati, uz zakonsku kamatu i naravno, ući će u naš deo.

SLOVENCIMA PAVELIĆEVA VILA IAKO je naša strana tražila reviziju dogovora, po kojem je Sloveniji pripala rezidencija u Rimu, Ljubljana nije htela da pristane na adekvatnu zamenu. Ključevi Pavelićeve vile biće uručeni Slovencima 15. novembra, iako srpsku ambasadu u Rimu od te kuće deli samo nekoliko metara.

Prema ovoj računici, Beograd bi od ove transakcije trebalo da dobije oko 11 miliona dolara.

Antić podseća da Srbija insistira da se istovremeno rešavaju problemi u svih sedam aneksa o sukcesiji, koji obuhvataju i račune bivše Jugoslavije, penzije građana i imovina preduzeća, a ne samo da se razmatra raspodela diplomatskih zgrada. Sastanak koji je planiran za sredinu septembra u Sarajevu je otkazan, a novi nije dogovoren.

Na narednom sastanku država-sukcesora, kako saznajemo, Srbija će tražiti i da se poništi dogovor o ustupanju Sarajevu hektara zemljišta u Ankari, koje je Kemal Ataturk poklonio kralju Aleksandru, kao i zgrade koja je replika zgrade na Andrićevom vencu, u kojoj se nalazi Predsedništvo.

 

Srpski milioni zarobljeni na Petoj aveniji | Politika | Novosti.rs.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s