Pri kraju otkup knjiga


KOMISIJA za republički otkup knjiga za opštinske biblioteke privodi posao kraju. U narednih nekoliko dana biće gotov konačan spisak naslova iz 2012. koji će ponuditi bibliotekarima.

– Prošli smo ceo spisak, pregledali sve publikacije i izrazili svoje mišljenje o njima. Narodna biblioteka Srbije sada još jednom proverava godine izdanja prvog i poslednjeg izdanja za svaku publikaciju. Posle toga ćemo dati konačan spisak bibliotekarima – kaže, za „Novosti“, dr Aleksandra Vraneš, dekan Filološkog fakulteta i predsednik Komisije.

Naša sagovornica ističe da su svi članovi komisije, u kojoj su još prodekan Filološkog fakulteta Ljiljana Marković, docent na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Miloš Ković, direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić, direktor Instituta za fiziku Aleksandar Belić, istoričar umetnosti dr Jerko Denegri i filmski i književni kritičar Milan Vlajčić radili ozbiljno i udarnički.

– Na konkurs se prijavilo 195 izdavača sa 3.086 naslova. U relativno kratkom vremenu uspeli smo da završimo odabir. Mislim da su odabrane knjige kvalitetne. Prilikom izbora nismo imali rigidan odnos prema publikacijama koje do sada nisu bile prisutne u otkupu. Na našem spisku su i umetnički stripovi, kao i kvalitetna literatura, koja je nagrađivana, a pripada domenu beletristike. Posebno smo vodili računa o knjigama za decu. Isključivali smo prepričane knjige. Izgleda da postaje trend da se veliki romani prepričavaju, kako bi se studentima olakšalo učenje. Ali to nije naša preporuka.

Aleksandra Vraneš je uverena da će posle još provere moći da objave spisak i ne želi da spekuliše o tome koliko će od prijavljenih 3.086 naslova biti ponuđeno bibliotekarima.

– Rukovodili smo se životom knjige, kvalitetom pisma, a ne da li je ona popularna kod nas. Ne bih rekla da smo bili naročito velikodušni prema tzv. lakoj literaturi. Ipak, postoje autori takozvanog lakog štiva koji su postali kultni i dobili međunarodna priznanja, poput „Bukera“ ili nagrade „Njujork tajmsa“. Njih nismo mogli da izostavimo.

Komisija nije uvrstila na spisak udžbenike, kao ni suviše stručnu literaturu.

– Udžbenike bi trebalo da otkupljuju školske biblioteke, a ne opštinske – ističe Aleksandra Vraneš. – Među izabranim naslovima su i pesničke knjige uglednih domaćih i stranih pesnika. Nismo preporučili ni knjige isključivo zavičajnog karaktera, koje mogu interesovati samo određenu lokalnu zajednicu, a ne sve biblioteke u Srbiji. Verujemo da će one stići u određene biblioteke, a ostalima možda nisu neophodne. Naravno da mogućnost greške postoji, ali nadam se da će propusti biti svedeni na minimum.

Podsetimo, za otkup knjiga za javne biblioteke biće izdvojeno 90 miliona dinara iz budžeta, što je dvostruko više od prvobitno najavljene sume od 49 miliona dinara.

ZADOVOLJSTVO, A NE NAMET

– TRANSPARENTNOST našeg rada je kvalitetna novina, koja je uvedena na predlog ministra Ivana Tasovca – kaže Aleksandra Vraneš. – Predstavnik udruženja izdavača i knjižara bio je prisutan koliko je želeo, a često su nas posećivali i predstavnici medija. Mi smo radili bez obzira da li su novinari bili prisutni ili ne. Otvorenost za javnost je i nama pričinila veliko zadovoljstvo. Nismo to shvatili kao namet, nego baš kao zadovoljstvo da se naš rad prati, a da u medijima ne izaziva nesuglasice, niti negativan odnos. 

 

Pri kraju otkup knjiga | Kultura | Novosti.rs.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s