Ilić: Legalizacija skupa, dovoljan upis u katastar


Tanjug | 17. septembar 2013. 09:52 

Ministar građevine i urbanizma izjavio je da je legalizacija prilično skup proces, ali da je za građane dovoljno da upišu svoje objekte i zemlju u katastar nepokretnosti, što je znatno jeftinije

BEOGRAD – Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić izjavio je danas da je legalizacija prilično skup proces, ali da je za građane dovoljno da upišu svoje objekte i zemlju u katastar nepokretnosti, što je znatno jeftinije.

„Legalizacija će biti prilično skupa, a biće obavezna za objekte namenjene tržištu i javne objekte, ali za građane je dovoljan, naročito za one koji ne idu u proces prodaje, upis u katastar nepokretnosti“, rekao je Ilić i dodao da je pitanje imovine je najbitnija stvar u Srbiji.

On je pozvao građane da prijave Ministarstvu, ako postoje oni koji u katastru neće da ih upišu, a doneli su regularne potvrde da su vlasnici objekta ili zemljišta, navodeći da će biti smenjeni oni koji neće da rade svoj posao.

Ilić je gostujući na RTS rekao da je problem što građani mešaju Zakon o upisu u katastar nepokretnosti i Zakon o legalizaiji.

Zakon o upisu u katastar nepokretnosti, kako je dodao, daje za pravo svakom građaninu da za oko 100 eura takse upiše privatnu kuću do 300 kvadrata, vikendicu do 200, poslovni prostor do 100 kvadrata bez dodatnih papira i projektne dokumentacije.

„Ako je imovinsko pavni odnos rešen odete i upišete se, ali to nije legalizacija. To je upis, ali to ne možete da otuđujete i stavljate u promet, a možete da dajete za hipoteku, prenesete na svoju decu i regularno ste upisani i taj se objekat regularno vodi na vas“, rekao je Ilić.

Da bi objekat bio skroz legalizovan, dodao je Ilić, mora da ima tačnu projektnu dokumentaciju i ko želi da uđe u regularan proces legalizacije, to može po novom Zakonu o legalizaciji, koji je na dnevnom redu parlamenta od 1. oktobra.

„Ako želite da radite za prodaju morate da uđete u proces legalizacije“, rekao je ministar i dodao da svi javni objekti moraju ući u proces legalizacije i da postoje takvi objekti koji su godinama građani bez dozvole.

On je dodao da protivpožarna zaštita za javne objekte mora biti potpuno ispoštovana, da se ne bi dobile tragedije kao sa diskotekom u Novom Sadu.

Građani koji su podneli zahteve za upis u katastar, dodao je Ilić, biće upisani i treba da dođu na šaltere, da pokažu da objekat nije na zelenoj površini i oni će automatski biti upisani.

„Zakoni se menjaju, a administracija ostaje ista i mi to moramo da rešimo jer to traje godinama“, rekao je Ilić.

Na pitanje da li ako je objekat samo upisan u katastar, građanin može da ga proda, Ilić je rekao da banka može da izađe na teren i proceni objekat, ali da on će on biti manje procenjen.

On je podsetio da je Ustavni sud Srbije poništio Zakon o legalizaciji iz 2009. godine jer su postojale olakšice u legalizaciji, a smatrao je da je to diskriminacija prema građanima koji su ranije legalizovali objekte i zemlju.

Kada je reč o objektima čiji su investitori u međuvremenu lišeni slobode, a objekti nisu legalizovani, Ilić je rekao da će postojati mogućnost da se ti objekti legaliziju, jer ne mogu građani da čekaju „da se neko vrati sa robije“, pa da tek onda dobijaju papire.

 

Ilić: Legalizacija skupa, dovoljan upis u katastar | Ekonomija | Novosti.rs.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s