Izbori blizu Starog dvora


DA je samo pitanje dana kada će u Skupštini Beograda biti oborena vlast Dragana Đilasa, potvrdile su u sredu ključne stranke koje će da podrže smenu. Jedina nepoznanica je hoće li 25. septembra naprednjaci, socijalisti i DSS formirati novu vladajuću koaliciju u Starom dvoru ili će se ići na privremene mere i nove izbore. Prema našim informacijama, izlazak na birališta je izvesnija opcija.

Premijer Srbije i lider SPS Ivica Dačić potvrdio nam je da je samo pitanje kako će smena vlasti biti izvedena i da će se o tome pričati narednih dana:

– Kako neko uopšte misli da je moguće da socijalisti u Beogradu slušaju tirade Đilasa protiv mene, a da on hvali druge partije. I još misli da je sve to sasvim harmonično. To je protivprirodni blud i u tome ne možemo da učestvujemo.

Dačić je podsetio da je i 2008. godine, pod pritiskom Tadića, morao da promeni već potpisani sporazum o zajedničkoj vlasti u Beogradu sa Koštunicom i Vučićem, kako bi se „upodobila vlast na republičkom i lokalnom nivou“.

– Kako je to moglo kada je njegova fotelja bila u pitanju 2008, a sad nije demokratski i prirodno. Ali dobro, sad će imati mnogo više vremena da čita Hemingveja.

Lider DSS Vojislav Koštunica potvrdio je da će odbornici njegove stranke podržati smenjivanje Đilasa:

– To ne znači i da ćemo automatski učestvovati u novoj vlasti sa SNS i SPS. Mi od 2008. tražimo smenu Đilasa zbog velikog zaduživanja glavnog grada i projekata kao što su Most na Adi, „Bus plus“… Koštunica je najavio i da će predsedništvo DSS u četvrtak razmatrati da li je politika koju na državnom nivou vode SNS i SPS, smetnja za eventualnu koaliciju sa njima na nivou Beograda.

Predsednik beogradskog odbora SNS Nebojša Stefanović poručio je da očekuje smenu Đilasove vlasti u narednom periodu:

– Njemu položaj gradonačelnika služi za sopstvenu korist, da bi ojačao svoju poziciju u DS i da bi uspešnije mogao da ratuje s vladajućom koalicijom na republičkom nivou. Građani zaslužuju ozbiljnijeg gradonačelnika, koji će svoj položaj koristiti da razvije grad. Mi smo spremni i na izbore u Beogradu.

Generalni sekretar DS Aleksandar Šapić smatra da je Đilas radio odlično:

– Ceo dan bih mogao da nabrajam njegove uspehe. Zahtev za smenu Đilasa je zapravo revanšizam SNS zbog poraza jednog čoveka na izborima u Beogradu.

PAJTIĆU NE SMETA DINKIĆ DOK se klima Đilasova vlast u prestonici, šef pokrajinskih demokrata Bojan Pajtić dogovara saradnju sa ljutim rivalom lidera DS Mlađanom Dinkićem. U sredu u sedištu vojvođanskog DS u Novom Sadu, Pajtić i Dinkić su utanačili zajedničko učešće na izborima u Vrbasu, ali i buduće odnose URS sa pokrajinskim DS.
– Ovo ne znači da okrećem leđa Đilasu i nemam nameru da osnivam svoju stranku – kazao je Pajtić.
Na pitanje da li planira koaliciju sa DS i u Beogradu, Dinkić je kazao da o tome sada ne razmišlja. U sedištu DS u Beogradu tvrde da ovaj potez vojvođanskog tabora nije usmeren protiv centrale.

Izbori blizu Starog dvora | Politika | Novosti.rs.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s