Sekretar KPZ demantuje finansijsku podršku ministarstva


DA li je odlazeći ministar kulture Bratislav Petković iskoristio diskreciono pravo i Kulturno prosvetnoj zajednici Srbije dodelio 1,7 miliona dinara, kao što se polemiše u javnosti? Iz Ministarstva kulture zvanično saopštavaju da se „ministar saglasio, ali nije došlo do odluke, rešenja i ugovora“. Hoće li ova sredstva leći na račun KPZ, odlučiće novi ministar kulture.

– Podneću krivičnu prijavu protiv NN lica iz Ministarstva kulture, koji su pustili netačnu informaciju – kaže, za „Novosti“, Živorad Ajdačić, generalni sekretar KPZ Srbije. – Nisam ja lično dobio ništa, a kamoli 1,7 miliona dinara. Nisam dobio ni honorar za komisije u kojima sam radio nekoliko meseci. I da su sredstva bila opredeljena, dobila bi ih KPZ za svoje programe i nagrade. Predsednik Ljubivoje Ršumović i ja u KPZ radimo volonterski.

KPZ je na konkursima iz prošle godine za svoje manifestacije tražila 4.417.000, a dobili su 880.000 dinara. Za nagradu „Milan Bogdanović“, koja se dodeljuje za književnu kritiku, tražili su 217.000, a dobili 100.000, za „Zlatnu značku“ potraživali 350.000, a odobreno im je 100.000 dinara. Umesto 1.630.000 dinara, koliko su tražili za dodelu 50. Vukove nagrade, dobili su samo 300.000 dinara. Za troškove organizovanja „Parlamenta kulture“ traženo je 1.200.000, a odobreno 130.000. Sredstva za još jednu manifestaciju „Takmičenje sela“, koja traje četiri decenije, umanjena su više od 20 puta. KPZ je konkurisao za 1.020.000, a dobili su 50.000 dinara.

– Na tih 50.000 dinara nismo hteli ni da reagujemo, već je taj novac vraćen u budžet – tvrdi Ajdačić. – Da bi manifestacija „Takmičenje sela“ imala smisla, komisija bi morala da obiđe bar četrdesetak sela. Inače, 50.000 dinara nije dovoljno ni za putne troškove.

Po konkursima, KPZ Srbije nije dobila ni 30 procenata novca od onog što su tražili, tako da je, po rečima Ajdačića, opstanak čak i Vukove nagrade doveden u pitanje.

– Nekoliko puta smo razgovarali o tome sa ministrom i on je bio raspoložen da nam izađe u susret. Nedavno su nam tražili da pošaljemo zahtev za specifikaciju, za dodatnih 1.700.000 dinara, sa kojim se on saglasio, ali nikakav ugovor nije potpisan – kaže Ajdačić.

 

TEKUĆI TROŠKOVI

U KPZ se, tvrdi Ajdačić, otkako je 2002. izgubila status institucije od nacionalnog značaja, za tekuće troškove dovijaju pomoću štapa i kanapa. Jedine dve službenice platu primaju – ponekad.

– Pre godinu dana smo napravili specifikaciju mesečnih troškova, u koje su ušli režijski troškovi, prema Poslovnom prostoru, zarade zaposlenih, komunalije… Ti minimalni troškovi iznose 350.000 dinara. U Ministarstvu kulture su nam obećali da će nama pomoći da se izborimo sa tim nametima, ali još nismo dobili ni dinara – ističe Ajdačić.

 

 

Sekretar KPZ demantuje finansijsku podršku ministarstva | Kultura | Novosti.rs.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s