Srbi sele i mrtve sa KiM, prenos 2.000 evra


OKRUŽENA deponijama i smetlištem, porušeni i oskrnavljeni spomenici, iskopavane i razbacane kosti iz grobova, česta su slika prethodnih četrnaest godina na pravoslavnim grobljima širom Kosmeta. Pošto „ni mrtvima ne daju mira“ sve veći broj raseljenih Srba iz pokrajine odlučuje da i posmrtne ostatke najmilijih prenese u raseljeništvo.

– Čoveku, čiji identitet ne želim da otkrivam i koji je pomogao brojnim porodicama sa Kosova da prenesu posmrtne ostatke svojih najmilijih, poslala sam podatke, izvod umrlih i ovlašćenje da sve završi u moje ime, odnosno da angažuje sanitarnog inspektora kosovske opštine koji obilazi grobno mesto i daje dozvolu za ekshumaciju. Taj čovek je završio neophodnu papirologiju, kupio drveni i limeni sanduk i dovezao posmrtne ostatke mog supruga do Niša – priča Gordana iz Kosova Polja.

Iako ne želi da otkrije koliko je platila za pomenute usluge, nezvanično saznajemo da se cena prenosa posmrtnih ostataka kreće između 1.000 i 2.000 evra, u zavisnosti od toga sa kog groblja na Kosovu se uzimaju i dokle se transportuju. Takođe nezanični podaci ukazuju da je u proteklih četrnaest godina sa groblja na Kosmetu preneto blizu 1.000 posmrtnih ostataka.

– Suprug Slobodan (58) umro je marta 1993. u Kosovu Polju, gde smo ga i sahranili. Njegove posmrtne ostatke prenela sam ove godine – na dvadesetogodišnjicu smrti, jer više nisam mogla da podnesem da prilikom svakog obilaska gledam sve to… Jedva sam pronalazila njegov grob. Na mitrovdanske zadušnice rešila sam da to prekinem – priča za „Novosti“ Gordana Ristić (67) iz Kosova Polja, raseljeno lice u Nišu.

Papirologiju, ekshumaciju grobnog mesta i prevoz posmrtnih ostataka obavila je, kaže, uz pomoć vlasnika radnje sa pogrebnom opremom sa Kosova. Inače, njen sin Davor (28), kidnapovan je 22. juna 1999. na putu Kosovo Polje – Priština i od tad ništa ne zna o njemu.

Iako preciznih podataka o broju prenetih pokojnika nema, nezvanični podaci ukazuju da je takvih primera na stotine.

– Ranije je bilo sporadičnih slučajeva, a talas prenosa počinje posle martovskog pogroma, ali i posle skrnavljenja i rušenja groblja širom pokrajine početkom ove godine -objašnjavaju sveštenici Eparhije raško-prizrenske i opominju da Crkva ne odobrava ovaj čin. Zbog toga, rodbina pokojnika, po rečima sveštenika Steve Mitrića iz Crkve Sv. Nikole u Prištini, to čini samoinicijativno.

– U poslednje vreme sve češće na groblju nailazimo na ekshumirana grobna mesta – priča otac Mitrić. Iako je Crkva protiv prenosa ostataka pokojnika, trebalo bi obavestiti sveštenike na tom području, kao i tamo gde se donose posmrtni ostaci.

DEVASTIRANA GROBLjA

Prema podacima Kancelarije za KiM, u proteklih 10 godina uništeno je ili oštećeno više od 5.260 nadgrobnih spomenika na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, dok na više od 50 grobalja ne postoji nijedan čitav spomenik.

 

 

Srbi sele i mrtve sa KiM, prenos 2.000 evra | Društvo | Novosti.rs.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s