Britanci testiraju novi način stvaranja dece sa troje roditelja


LONDON – Britanija bi mogla da dozvoli kontroverznu tehniku stvaranja dece uz upotrebu DNK troje ljudi, što je potez koji bi mogao da pomogne parovima da njihova deca ne naslede retke genetske bolesti, prenosi AP.

Nova tehnologija pomogla bi ženama sa „manjkavim“ mitohondrijama da na decu ne prenesu defekte koji mogu da rezultiraju bolestima poput mišićne distrofije, epilepsije, srčanih problema ili mentalne zaostalosti. Jedno u 200 dece se svake godine rodi u Britaniji sa mitohondrijalnim poremećajem.
Za žene sa lošim mitohondrijama, naučnici bi uzimali samo zdrav genetski materijal iz jajne ćelije ili emriona. Potom bi ga prebacili u donatorsku jajnu ćeliju – embrion koji ima zdrave mitohondrije, ali bi ostatak ključne DNK bio uklonjen. Tako oplođen embrion bio bi ubačen u matericu majke.
Neke grupe protive se veštačkoj reprodukciji i veruju da je uništenje jajnih ćelija nemoralno.
Britanski tabloidi su napali proceduru koja je prvi put predstavljena 2008. i opisali je kao stvaranje dece troje roditelja – majke, donora i oca. Za tu tvrdnju naučnici kažu da je netačna jer je količina DNK iz jajne ćelije donora beznačajna.“Naučnici su razvili novu proceduru koja bi mogla da zaustavi prenošenje ovih oboljenja“, rekla je glavni medicinski zvaničnik u Britaniji, dr Sali Dejvis.
Slično istraživanje radi se u SAD.

Britanci testiraju novi način stvaranja dece sa troje roditelja | Reportaže | Novosti.rs.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s