Na Vidovdan odluka, 14. januara početak pregovora


15:10 – ŠPINDELEGER ZA PREGOVORE SA SRBIJOM DO KRAJA GODINE

Austrijski vicekancelar i ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger založio se za početak pristupnih pregovora EU sa Srbijom za kraj godine.

Špindeleger je, kako prenosi APA, ocenio da je odlučujuće da Srbija, ali i Kosovo u vezi pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, dobiju datum.

„Uvek smo govorili da ako Srbija i Kosovo napreduju, ne samo za pregovaračkim stolom već i delima, da mora biti odgovora i nagrade“, podvukao je on.

Špindeleger je naglasio da je iz tog razloga za to da se uputi signal, da se pregovori otpočnu ili krajem godine, što bi Beč želeo, ili početkom iduće godine.

15:10 – PRIZNANJE VESTERVELEA

Ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele je odao priznanje Srbiji i Kosovu ocenjujući da se vidi jasno da Beograd i Priština žele da primene ono što su dogovorili.

13:42 – DEŽER: MOŽEMO DA BUDEMO ZADOVOLJNI

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da će, imajući u vidu sve što je u Srbiji postignuto u pogledu napretka ka EU, 28. juna moći da bude postignuta pozitivna odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom.

„Mislim da možemo da budemo zadovoljni svim što je postignuto i da ćemo, zajedno sa pismom Eštonove i Filea, kao i sa ostalim činjenicama o srpskom napretku, moći da postignemo pozitivnu odluku 28. juna“, rekao je Dežer.

10:07 – BILT: OČEKUJEM POZITIVNU ODLUKU

Šef švedske diplomatije Karl Bilt izjavio je, uoči zasedanja ministarskog saveta u Luksemburgu, da se nada da će savet u utorak doneti pozitivnu odluku o Srbiji i da se proces proširenja Evropske unije mora nastaviti.

Na pitanje da li očekuje pozitivnu odluku o datumu početka pregovora za Srbiju, Bilt je kratko odgovorio: Da.

Švedski ministar je naglasio da to što neke zemlje sada traže da se proces proširenja uspori ili zaustavi ne bi smelo da utiče na ovu odluku.

 

Na Vidovdan odluka, 14. januara početak pregovora | Politika | Novosti.rs.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s