Devet saradnika “izdalo“ Šarića


NAGODBA ĐIVANOVIĆA

KRAJEM januara Nikola Đivanović, vlasnik „Beograd filma“, nagodio se sa Tužilaštvom da u zamenu za kaznu od tri godine zatvora prizna da je prodajom pet beogradskih bioskopa, zajedno sa saradnicima, oštetio tu kompaniju i budžet Srbije. Od Đivanovića je oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog dela od 202.117.006 dinara. Nagodbom je obavezan da oštećenim malim akcionarima na ime imovinsko-pravnog zahteva isplati 40.510.016 dinara.

Prema rečima Miljka Radisavljevića, tužioca za organizovani kriminal, sklapanjem sporazuma sa 15 okrivljenih u još dva predmeta koji se vode zbog neovlašćene proizvodnje i prometa opojnih droga, odnosno zloupotrebe službenog položaja, gotovo u celosti su rešeni ti predmeti, jer je preostao još po jedan okrivljeni koji se nije sporazumeo sa Tužilaštvom.

– Najveći broj sporazuma u ovoj godini zaključen je zbog izvršenja krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga, čak 15, zatim protiv šest izvršilaca krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, troje zbog neovlašćene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija i po jedan za krivično delo primanje mita, odnosno teško ubistvo – ističe za „Novosti“ prvi čovek Tužilaštva. – Raspon kazni za koja su zaključeni sporazumi kreće se od jedne godine i devet meseci do 15 godina.

Radisavljević navodi da je od ukupnog broja sporazuma sklopljenih u ovoj godini čak deset sklopljeno u krivičnim postupcima koji su pokrenuti po novom Zakoniku o krivičnom postupku, tako da su postupci protiv ovih okrivljenih trajali između osam i 11 meseci.

– Porast broja zaključenih sporazuma o priznanju krivičnog dela desio se u 2012. godini kad je zaključeno ukupno 58 – naglašava Radisavljević. – Razlog se može naći u činjenici da je ukinuto ograničenje da se sporazum može zaključiti samo za krivična dela za koja je zaprećena kazna do 12 godina zatvora, pošto Tužilaštvo za organizovani kriminal procesuira izvršioce najtežih krivičnih dela i dela organizovanog kriminala za koja su uglavnom zaprećene kazna zatvora u dužem trajanju. Jedno od krivičnih dela karakterističnih za organizovani kriminal je neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a najveći broj sporazuma u 2012. godini zaključen je sa počiniocima upravo ovog krivičnog dela – čak 33!

U predmetu koji se vodi protiv organizovane kriminalne grupe Darka Šarića dosad je zaključeno devet sporazuma, od kojih su dva zbog krivičnog dela pranje novca, a ostali se odnose na krijumčarenje narkotika.

– Interesantno je primetiti i da su u pojedinim predmetima svi ili velika većina okrivljenih zaključili sporazume o priznanju krivičnog dela – kaže Radisavljević. – U predmetu koji se protiv pet osoba vodi zbog krivičnog dela poreske utaje svi okrivljeni su zaključili sporazume, a u druga dva

predmeta koja se vode zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga samo po jedan okrivljeni nije sklopio sporazum. Slična situacija je u još najmanje pet predmeta gde je veći broj okrivljenih, negde i prvookrivljeni, zaključio sporazum sa Tužilaštvom.

ZAKLjUČENjENIM sporazumima o priznanju krivičnog dela pored kazni obuhvaćeno je oduzimanje imovinske koristi i imovine proistekle iz krivičnog dela. Tužilac Miljko Radisavljević ističe da je od okrivljenih po presudama donetim na osnovu tih sporazuma, u poslednjih godinu i po dana oduzeta imovinska korist od 526 miliona dinara i više od 187.000 evra.

 

Devet saradnika “izdalo“ Šarića | Hronika | Novosti.rs.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s