Kralj Petar Drugi stigao na Oplenac


Posmrtni ostaci Kralja Petra Drugog Karađorđevića, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i kraljevića Andreja prebačeni do večnog počivališta. Patrijarh Irinej: Ovim činom ispravlja se velika nepravda. Episkop Jovan: Da se smire kosti Karađorđevićatigli su oko 13.30 u crkvu svetog Đorđa na Oplencu, gde će u nedelju biti sahranjeni

SABORNA crkva je u subotu ujutro bila puna građana i vernika, prijatelja i poštovalaca porodice Karađorđević, koji su došli da prisustvuju pomenu kralju Petru Drugom, kraljicama Aleksandri i Mariji i kraljeviću Andreju, pre prenošenja njihovih zemnih ostataka u večnu kuću na Oplencu.

Na pomenu u Sabornoj crkvi bili su prisutni prestolonaslednik Aleksandar, princeza Katarina, kraljevići Petar i Aleksandar, izaslanik predsednika Srbije profesor Oliver Antić, princ Dimitrije, princeze Lavinija, Linda i Katarina, prinčevi Đorđe, Mihajlo, supruga i deca kraljevića Tomislava, princ Vladimir, sin kraljevića Andreja Karađorđevića, njegova supruga princeza Brigita i kneginja Jelisaveta.

Većina građana je bila u svečanim odelima, a desetine u narodnoj nošnji. Nosili su fotografije Karađorđevića i molili se sa sveštenstvom. Službu je držao episkop osečko-poljski i baranjski Lukijan. Narod je pevao sa sveštenstvom i crkvenim horom. Pomenu su se u jednom trenutku pridružili patrijarh Irinej i desetorica arhijereja.

– Ovim činom ispravlja se velika nepravda. Konačno će njihova kraljevska veličanstva i kraljević da počivaju uz svoje velike pretke, uz vožda Karađorđa i među svojim srpskim narodom – istakao je patrijarh Irinej.

ŽELIMO MONARHIJU– DANAŠNjI dan je novo poglavlje u istoriji za sve u zemljama bivše Jugoslavije i mnoge u svetu – rekao je princ Vladimir, sin kraljevića Andreja. – Nepravda koja je učinjena Karađorđevićima posle Drugog svetskog rata sada je ispravljena. Naša porodica se, naravno, nada i želi ponovno uspostavljanje ustavne monarhije.

Zvona Saborne crkve označila su početak prenosa kovčega. Kovčezi pokriveni državnim zastavama pažljivo su položeni u vozila za sahrane JKP „Pogrebne usluge“, na kojima su stajali grb porodice Karađorđević i grb Srbije. Beograđanin Bogoljub Marić, vidno uzbuđen, u tom trenutku je rekao:

– Ovo je istorijski trenutak. Država, kruna i crkva su zajedno, narod je ujedinjen. Svi mi hodamo ovom zemljom, koju su nam Karađorđevići ostavili….

 

 

 

Kralj Petar Drugi stigao na Oplenac | Reportaže | Novosti.rs.

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s