Ucenama Srbije nikad kraja


BRISELSKI sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom menja se na štetu srpske strane i to kroz dokument o njegovoj implementaciji. Naime, plan primene koji su sačinili Albanci i administarcija u Briselu uključuje i ono što su Albanci tokom pregovora želeli da postignu, a što nije ušlo u parafirani sporazum.

Na primer, u dokumentu za implementaciju Zajednice srpskih opština, koja bi trebalo da bude temelj sporazuma, pominje se ovlaš, bez navođenja njenih ovlašćenja, prava, institucija… Predsednik, potpredsednik, Skupština, veće… Ta zajednica ne pominje se nijednom rečju u dokumentu o implementaciji.

Zatim, u parafiranom sporazumu navedeno je da će zajednica u potpunosti nadgledati oblasti privrednog razvoja, obrazovanja, zdravstava, školstva, urbanizacije i ruralnog uređenja – sve to u dokumentu o implementaciji ne pominje se nijednom rečju. Ali se zato kaže da će biti rasformirane „ilegalne strukture bezbednosti, uključujući MUP, BIA i civilnu zaštitu“. (….)

POLOVINA MISLI DA JE SRBIJA NA DOBROM PUTU PREMA najnovijem istraživanju javnog mnjenja agencije „Strateški makting“, polovina ispitanih građana veruje da Srbija ide u dobrom pravcu, 33 odsto je suprotnog mišljenja, a 55 odsto njih smatra da ova vlada može da popravi stanje u zemlji. Prema istraživanju sprovedenom baš na dan parafiranja predloga brisleskog sporazuma Beograda i Prištine, čak 60 odsto anketiranih građana podržavalo je odluku premijera i vicepremijera Ivice Dačića i Aleksandra Vučića koja bi dovela do bržih evropskih integracija, dok je 23 odsto takav potez smatralo prodajom nacionalnih interesa. Za ulazak Srbije u EU izjasnilo se 52 odsto anketiranih, 27 je bilo protiv. Za Predlog deklaracije o ustavnoj zaštiti prava Vojvodine 45 odsto je reklo da je separatizam, a sa tom ocenom se nije složilo 32 odsto.

A prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je da u Briselu moraju da znaju da može biti implementirano samo ono što je napisano u sporazumu.

– Ako neko nešto hoće da implementira, mora da implementira ono što je napisano u sporazumu, a ne ono što je hteo a nije mu uspelo da uđe u sporazum. Taj plan implementacije nije gotov. To je predlog albanske strane i ništa više. Mi pravi plan nismo prihvatili, nismo ga dobili – rekao je Vučić.

Za Srbe sa severa KiM ni prvobitni parafirani dokument nije prihvatljiv, a o ovom o implementaciji da se i ne govori.

– U dokumentu o implementaciji, Zajednica srpskih opština pominje se samo usput, nema razrađen nijedan detalj o njenim nadležnostima i značaju. Zatim, nije navedeno šta će biti sa školstvom i zdravstvom, koji moraju biti u sistemu Srbije, potrebno je transparentno finansiranje… O svemu tome nema ni reči, a dogovor o implementaciji trebalo bi da razradi i najmanje detalje – kaže za „Novosti“ Oliver Ivanović, iz Građanske inicijative sa severa pokrajine.

On ističe da mora biti dogovoreno i ko će predvoditi nove institucije, koje će biti formirane nakon izbora.

– Ne bi smelo da se dogodi da na čelo tih institucija dođe neki „Tačijev Srbin“, ali ne bi smeo da bude ni partijski kadar. Mora doći tim ljudi koji će moći da iznesu ono što ih čeka – navodi naš sagovornik.

A šta znači poruka državnog vrha da će sporazum biti primenjen bez obzira na to da li će na njega pristati Srbi iz pokrajine?

– To može biti implementirano samo preko nasilja nad Srbima sa severa, pretnjama, sankcijama… – kaže Obrad Kesić. – Za njih primena znači nestanak sa tih prostora. Oni nemaju nikakve garancije za ono što je dogovoreno.

Naš sagovornik kao primer navodi dogovor da buduća vojska Kosova neće dolaziti na sever, ali da to važi samo do nekog novog sporazuma.

Ucenama Srbije nikad kraja | Politika | Novosti.rs.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s