Koštunica: Datum će biti ultimatum


SRBIJA se nalazi pred presudnim odlukama koje će odrediti sudbinu zemlje. Evropska unija je postavila svoj ultimatum za datum i sada je na novoj vlasti da odluči kojim putem dalje: da li ćemo sudbinu vezati za posrnuli projekat EU, ili ćemo se okrenuti slobodnom ekonomskom razvoju, samostalnosti i političkoj neutralnosti Srbije.

Lider DSS upozorava da su pred zemljom ključni dani i da odluke koje se donesu mogu da ostave dalekosežne posledice po Srbiju:

– Bilo bi zaista pogubno da EU, i sama suočena sa najozbiljnijom krizom, nagomilanim unutrašnjim problemima i skoro na izmaku snage u jednom potpuno besmislenom natezanju oko davanja datuma za pregovore, nanese Srbiji težak nacionalni poraz i otme nam Kosovo.

* Podržavate li predlog državnog vrha da Srbija u nastavku pregovora sa Prištinom insistira na formiranju zajednice srpskih opština unutar pokrajine Kosovo?

– Jedina šansa da Srbija opstane jeste zamrzavanje kosovskog pitanja, jer svako rešenje koje sada hoće da nametnu Evropska unija i Amerika vodi stvaranju nezavisnog Kosova. Ukidanje sadašnjih srpskih državnih institucija i pravljenje novih unutar takozvanog Ustava Kosova, predstavlja u pravom smislu ubijanje srpske državnosti na Kosovu. Mi moramo upravo budućim naraštajima ostaviti šansu da se u nekim povoljnijim okolnostima izbore za povratak Kosova u ustavno-pravni poredak Srbije.

* Ima li Srbija prostora da načini još neki pregovarački ustupak Prištini, kako dijalog pod okriljem Evropske unije ne bi propao?

– Mora se govoriti potpuno jasno i otvoreno jer je Srbija danas ozbiljno ugrožena država. A ugrožena je od Evropske unije zbog njenog čvrstog nauma da raskomada Srbiju. Sada se postavlja pitanje kako Evropska unija može biti nepristrastan posrednik u razgovorima Beograda i Prištine, kada je upravo Evropska unija glavni pokrovitelj stvaranja nezavisnog Kosova. Zato je u najdubljem interesu Srbije da lažni pregovori pod pokroviteljstvom EU propadnu, da bi se u budućnosti otvorili pravi pregovori pod mandatom Saveta bezbednosti UN.

* Kako bi država trebalo da se postavi ukoliko uslov za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa EU bude – potpuno gašenje ”paralelnih” institucija Srbije na Kosovu i Metohiji?

– Ubijanje srpske državnosti na Kosovu je granica koja se ni po koju cenu ne sme preći. A kada je reč o Evropskoj uniji, uveren sam da posle sveg zla i štete koje nam je nanela inspirišući, a zatim otvoreno i podržavajući albanske separatiste, Srbija treba konačno da se zahvali Briselu i da se okrene svojim državnim, nacionalnim i privrednim interesima.

* Kojim putem bi trebalo da krene Srbija ukoliko ne dobije datum za početak pregovora sa EU?

– U Srbiji se oseća da je sam život već krenuo da traži neki drugi put koji nije Evropska unija. Investicije mogu da stižu iz različitih delova sveta, kao što uostalom postaje sve očiglednije da svet ima četiri, a ne samo jednu, zapadnu stranu. Život se ne može zaustaviti i Srbija bi mogla pre ili kasnije da zauzme svoju jedinu prirodnu poziciju, a to je da bude politički neutralna država. Da bude ono što stvarno jeste, Istok Zapadu, i Zapad Istoku, a ne marionetska tvorevina i beslovesni prirepak Evropske unije.

* Očekujete li da se ove godine održe vanredni parlamentarni izbori? DSS je među prvima zatražio ostavku premijera Ivice Dačića…

– Najbolje rešenje bilo bi da Srbija ne dobije datum i da se onda raspišu izbori. To bi bila prilika da posle izbora uspostavimo normalne odnose sa EU, u kojima ćemo imati ekonomsku saradnju, ali nam EU više neće biti tutor niti će nam postavljati bilo kakve uslove…

Koštunica: Datum će biti ultimatum | Politika | Novosti.rs.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s