УМЕТНОСТ РАДИ ДУШЕ / Белатукадруз


Прво сам прочитао САБРАНА ДЕЛА МОМЧИЛА НАСТАСИЈЕВИЋА,  па тек онда, сасвим с л у ч а ј н о, упознао и лично професора Петковића. Петковић (1941) школовао се у Приштини и Сарајеву, где је на Филозофском факултету у Сарајеву предавао стилистику и увод у општу лингвистику до 1983. године.Од тада до 1992. године радио је као научни саветник у Институту за књижевност и уметност у Београду, на пројекту за поетику српске књижевности.Од 1992. године предаје српску књижевност ХХ века на Филолошком факултету у Београду.Објавио је следеће књиге:
Артикулација песме (1968), Артикулација песме ИИ(1972), Језик у књижевном делу (1975), Од формализма ка семиотици (1984), Два српска романа (студије о Нечистој крви и Сеобама) (1988), Огледи из српске поетике (1990) и Лирика Милоша Црњанског (1994). Добио је више награда за есеј, критику, превођење и текстолошки рад, између осталог и Вукову награду за приређивање критичког издања Сабраних дела М. Настасијевића.
Наводећи све ове податке о писцу, чиним то са осећањем да се , коначно, у нашој књижевности “потрефило” да добијемо изузетну књигу огледа, аутора који није заробљеник “општих” погледа, компетентног тумача. Ова књига не само да је корисна нашој књижевној историји и критици, већ и профсорима књижевности у нашим средњим школама, студентима књижевности на Универзитету.За чуђење је да је издавач ову књигу објавио само у 500 примерака! Ова Петковићева књига је добра баш зато што нуди д и р е к т н о тумачење песника, за шта се залагао Настасијевић, бунећи се против оних “анализа”, “коментара” и “објашења”, пропуштених кроз главе разних медиокритета. Шта су ремек- дела?Шта су ванредне песме?Треба ли да се са њих скидају “калупи”? Зар да се губи време око тога да се уђе у “тајни механизам – ко је продро у механизам једне велике душе?”Настасијевић је одлично знао да су ремек- дела, или само једно ремек- дело, ту да се “на њему пречишћавају они што нагонски иду за тим да се отресу свега мртвог и пасивног што се као улична прашина наватало по њима”.

 

 

 

УМЕТНОСТ РАДИ ДУШЕ / Белатукадруз.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s