Tragom vesti: Kori Udoivički…


Prema pisanju „Danasa“
Brisel, Beč, Beograd – Kori Udovički, ministarka energetike u vladi Zorana Đinđića i bivša guvernerka Narodne banke Srbije, mogla bi da bude kandidatkinja Demokratske stranke za novog premijera, saznaje je Danasa iz međunarodnih krugova.

Kori Udovički posle Cvetkovića?

Diplomate i političari u sedištima Evropske komisije i OEBS u Briselu i Beču zainteresovani za dešavanja u Srbiji spekulišu, pozivajući se na sagovornike iz državnih krugova u Beogradu, da se Kori Udovički nalazi u najužem izboru potencijalnih kandidata DS za dolazak na funkciju predsednika Vlade Srbije, ukoliko demokrate posle parlamentarnih izbora budu u poziciji da daju mandatara. Kako kažu, „gospođi Udovički daju se dobre šanse da će biti novi srpski premijer“.

Sagovornici Danasa iz najužeg vrha DS nisu mogli da potvrde realističnost ovih spekulacija. Ipak, dok su nam neki od njih rekli da je izbor Kori Udovički „teško moguć“, drugi ističu da je „sve otvoreno“. Ono u čemu su svi saglasni jeste da se u DS do sada zvanično nije razgovaralo o eventualnom kandidatu za premijera, ocenjujući da bi ta tema mogla doći na dnevni red stranačkog Predsedništva tek po raspisivanju izbora, koje se očekuje 13. marta.

Jedan od ministara iz Đinđićeve vlade kaže za Danas da o Kori Udovički „može samo da kaže sve najbolje, jer je izuzetno stručna osoba, makroekonomista i dokazala se u resoru Ministarstva energetike“. Prema njegovim rečima, Udovički bi svojim stručnim kapacitetima bila apsolutno u stanju da bude na čelu nove vlade. Ona bi mogla da okupi „sjajan tim ljudi“, ali su trenutno male šanse za jednu ekspertsku vladu, kakvu bi ona verovatno formirala, ističe naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

„Postavlja se, međutim, pitanje da li je za mesto premijera potreban i jak politički autoritet. Mislim da jeste. Trenutno u Srbiji nije pravo vreme za ekspertske vlade, jer su zbog odluka koje treba donositi u narednom periodu neophodni politički autoritet i hrabrost“, objašnjava ovaj bivši kolega Kori Udovički iz Vlade Srbije.

Na pitanje Danasa o spekulacijama o kandidatu demokrata za novog premijera, bivši predsednik vlade Zoran Živković odgovorio je da ne želi da komentariše nezvanične najave, pri čemu je dodao da o Udovički „lično misli sve najbolje“.

Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije navodi za Danas da on kao ekonomista daje prednost ekspertskim vladama u odnosu na političke, ali da su takve vlade u svetu, ipak, retkost. On objašnjava da takozvane političke vlade mogu da „povlače i određene političke poteze, jer njeni članovi imaju legitimitet kao političari“, a da se „na nižem nivou angažuju eksperti“. Ipak, napominje Nikolić, „Udovički je vrhunski stručnjak i, kao ekonomista, takvu odluku bih podržao“.

——

videti više: http://www.danas.rs/danasrs/politika/kori_udovicki_posle_cvetkovica.56.html?news_id=234846

_____

komentarfi nekih blogera:

Postavljam pitanje, ako u DS-u tvrde da je Vlada radila odlično i da nije moglo bolje, zašto Cvetković nije kandidat? Opet predizborni trikovi, a posle izbora ko zna šta nas čeka. Zato ovaj put neću baciti glas glasajući za njihovu opciju.

*

Ako Kori,onda ne Djilas!
Polovicna resenja nas nisu odvela u dobrom pravcu.Marketinski magovi kod kojih ne znas gde pocinje drzavni posao,a zavrsava privatni i obrnuto,doveli su nas ovde gde jesmo.Djilas i biznismeni neka i dalje budu uspesni u tom poslu,a nikako i teniseri,kosarkasi,skijasi…Premnogo nezaposlenih,a malo strucnjaka.Previse se politika dozivljava kao cosa nostra,a malo kao javna stvar,poslovi za opste dobro.
Inace,mislim da su kvalitetne i pametne dame zaista zasluzile da vise participiraju u vlasti nego do sada,pa ovakvu ideju mogu samo da pozdravim.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s