Одриче се књижевне награде „Милан Ракић“ Милош Јанковић


УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ

Француска 7, Београд

 

–         Члановима управе

–         Члановима Жирија за доделу

Награде Милан Ракић

 

Поштоване колеге,

обраћам вам се као један од троје равноправних добитника престижне књижевне награде Милан Ракић за 2010. годину, на основу одлуке Жирија од 21.11.2011. године, желећи да укажем да је Чланом 2. Правилника о установљењу и додељивању те награде (Правилник од 22.07.2007.) предиђено да се: Награда „Милан Ракић“ додељује за песничко остварење једном аутору.Изузетно, ако се установи да из приспелих пријава на конкурс има више подједнако вредних песничких оставрења, жири може одлучити да у том случају исту награду равноправно приме два аутора.

      На основу јасно исказаног правила садржаног у том члану Правилника, за претпоставити је да је приликом овогодишњег жирирања за награду било и неких ванкњижевних критеријума и параметара, осим оних предвиђених члановима 2.и 7. Правилника о додели награде, што је резултирало тиме да Жири одлучи тако како је одлучио и прогласи три равноправна победника.

Не желећи да се даље бавим разлозима за такву одлуку, не процењујући вредносно ни на било који други начин награђена дела осталих двоје добитника, којима  честитам, обавештавам вас да се одричем додељене ми награде, као и свих права која ми по том основу припадају, а у складу са чланом 3. поменутог Правилника.

На крају, будући да се ради о песничкој награди, завршићу овај допис стиховима. У једној од својих награђених песничких књига, у песми под насловом Награђена песма, кажем: Постоје награде које служе да награђено ојаде и награде дате да награђеног огаде, награде додељене зато да заваде и оне примљене из чисте досаде.

Mолим вас да овај допис прочитате приликом проглашења добитника Награде Милан Ракић на Скупштини УКС, или неком другом свечаном приликом, како је то предвиђено чланом 8. Правилника о додели награде.

Уз изразе искреног уважавања,

У Београду, 28.11.2011. године                                             Милош Јанковић

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s