Novinarstvo – književnost?


Ginter Gras: Ako sam preterao, nisam dovoljno

 

Ginter Gras je baš onakav kakvog ga poznajemo sa TV-a. Poput predsednika stoji za govorničkim pultom dok govori u Hamburgu o stanju novinarstva u Nemačkoj. Ukazuje na senzacionalizam i traži više kritičnosti.

 

Sala je dupke puna. Mnogi novinari sede na podu. Puno je TV-kamera. Mlađi novinari su nastup svetski poznatog književnika snimali kamerama svojih mobilnih telefona. Nemački nobelovac Ginter Gras nema dlake na jeziku: „Kod vas interesantno ima prednost nad relevantnim“, glasi jedna od centralnih tačaka njegove kritike.

Novinari, dakle mi, ne koncentrišemo se dovoljno na ono što je bitno, dakle na suštinu, već trošimo naše reči, rečenice, cele pasuse da bi pisali o, recimo, cipelama koje neko nosi i bavimo se pitanjem da li one odgovaraju uz njegove pantalone. „To je svakodnevna praksa u nemačkom novinarstvu“, ubeđen je Gras.

Ginter Gras sa novinarima u HamburguGinter Gras sa novinarima u Hamburgu

„Takvo novinarstvo razvučeno je i opterećeno senzacijama“, upozorava Gras sa visoko podignutim kažiprstom. „Naslovi su važniji od analitičkih izveštaja“, nastavlja književnik.   – videti više: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15217741,00.html

_____

Günter Grass poručio novinarima – više sadržaja, manje senzacionalizma

Njemački nobelovac Günter Grass je poznat po tomu da je bez dlake na jeziku. Takav je bio i ovih dana u Hamburgu kad je okupljenim novinarima poručio da se počnu više baviti sadržajima a manje senzacionalnim naslovima.

 

Dvorana je, kao i uvijek kad se On, njemački nobelovac Günter Grass obraća javnosti. I kao i uvjek, poznati spisatelj ne okoliša previše. „Kod vas ‘zanimljivo’  ima prednost nad ‘relevantnim'“glasi jedna od srediünjih točaka njegove kritike. Novinari se ne usredotočuju dovoljno na ono što je bitno, dakle na suštinu, već troše riječi, rečenice, cijele odlomke kako bi pisali o recimo cipelama, koje nosi i bavili se pitanjem da li one odgovaraju uz njegove hlače. „To je svakodnevna praksa u njemačkom novinarstvu“, uvjeren je Grass.

Dosta je žutila!

Bez dlake na jeziku kao i mali Oskar iz Bez dlake na jeziku kao i mali Oskar iz „Limenog bubnja“„Takvo novinarstvo razvučeno je i opterećeno senzacijama“,

videti više: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15214018,00.html

________

Grassova kritika tu ne prestaje. Dnevnim novinama prebacuje ‘žutilo’ optužujući ih da sve više poprimaju osobine tabloida. Mladim novinarima ukazuje da su nedovoljno neovisni i da njeguju izvjesni ‘činovnički kult razmišljanja’. Naravno, pripadnici mlađe generacija novinara koji su bili prisutni na predavanju nisu s pretjeranim oduševljenjem reagirali na riječi starog pisca.

Günter Grass smatra da ima mnogo nepravilnosti na koje novinari moraju upozoravati. Demokracija, čiji je značaj njegova generacija godinama i mukotrpno spoznavala, ugrožena je neukrotivim kapitalizmom, moći banaka i rastućim dugova. Autor ‘Limenog bubnja’ smatra da su, s obzirom na njihovu moć, političari previše brzo odustali od tržišnog gospodarstva zasnovanog na socijalnim principima. Rezultat toga su i sve primjetljivije i dublje klasne razlike. Rezultat svega je ‘da građani okreću leđa demokraciji’.

Videti više: http://www.knjizevnost.org/vijesti/3409-guenter-grass-poteno-iskritizirao-medije

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s